Voorjaarssneeuw

Voorjaarssneeuw
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Al weken houd ik het weer en de sneeuwhoogte van Zwitserland in het oog. Het was een a typische winter. Er is veel, heel veel sneeuw in het zuiden gevallen, terwijl het noorden weinig sneeuw heeft mogen ontvangen. Daar kwam een sneeuwbui overheen twee weken geleden die het noorden wel weer trof. En nu heerst er overwegend zeer warm weer. Ik doe dit om te bepalen waar wel en waar niet te lopen en de tentjes op te zetten dit voorjaar. De zon en temperatuur lijkt het te gaan winnen zodat eind april de meeste gebieden tot op zekere hoogte toegankelijk zijn. Erg nuttige hulpmiddelen om kennis te vergaren zijn webcams en een goede weersite.
Het voorjaar heeft daarmee natuurlijk iets extra’s. Lopen door sneeuw is spannend en vraagt om kennis en ervaring. Een paar graden steiler of vlakker kan het verschil maken tussen gierend van plezier naar beneden of objectief gevaarlijk met dito knikkende knieën. Een vlak sneeuwveld opgaan is eenvoudig. Maar vaak is het terrein onoverzichtelijk en is ervaring hierin van groot belang: hoe loopt de helling verder en wat is de ervaring van de groep. Voor mezelf heeft sneeuw een ongelooflijke aantrekkingskracht. Als ik privé onderweg ben, ga ik het liefst ‘skiënd’ op mijn bergschoenen ieder sneeuwveld omlaag. Dat is een echte evenwicht uitdaging: kennis van terrein en atletisch vermogen moeten hand in hand gaan. De glimlach op mijn gezicht is dan door een smak in de sneeuw niet van mijn gezicht te krijgen!!

Voorbeelden van webcams in Zwitserland:
http://www.bau-cam.ch/golzernsee/
http://nl.bergfex.com/sommer/st-antoenien/webcams/c6211/
http://www.diemtigtal.ch/index.php?page=318

Weersite Zwitserland. Doorklikken naar ‘detailed forecast’ en verder door naar ‘local forecasts’ en vul het dorp in waar je wilt gaan lopen.
http://www.meteoswiss.admin.ch/web/en.html

6 gedachtes over “Voorjaarssneeuw

 1. ik ben vrachtwagenchauffeur en zit wekelijks in de alpen.deze week zat ik in oostenrijk en daar was het in het begin van de week tussen de 20 en 25 graden.dinsdagmiddag werdt het gevoelig kouder en in de nacht naar woensdag kon het zelfs gaan sneeuwen,sneeuwgrens lag op 1000 meter.zo snel kan het gaan in de bergen.het is te hopen dat het weer wat stabieler gaat worden dan kunnen we weer lekker op pad.

  • Het mooie van verse voorjaarssneeuw is dat het tijdelijk is. Het is precies zoals je schrijft: de ene dag heerlijk warm, de volgende dag een nieuw laagje sneeuw. Dit maakt het voor mij juist een echte uitdaging om die plek te vinden op het moment dat je de bergen in wil. En internet is daarbij enorm hulpvaardig. Over twee weken ga ik de eerste kampeer tocht in Zwitserland doen. En ik bekijk verschillende opties en gebruik webcams en weersites. Het lijkt de Ratikon te worden. Ten oosten van Liechtenstein. Veelal zuidhellingen. En dat betekent dat de sneeuw tot 2000 meter grotendeels is gesmolten. Ik zie het weer als een gegeven dat je, eenmaal onderweg, dient te ondergaan en te accepteren als onderdeel van de beleving.

 2. ik denk dat ik daar vorig jaar heb rondgelopen.dat is toch in de buurt van de silvretta
  we hadden de auto weggezet bij een bedrijf waar ik veel kom.(oostenrijk)we zijn dezelfde dag nog lopend de grens overgegaan richting klosters.we hebben daar 20 dagen rondgelopen onder de silvretta.prachtige tocht in september

  • Dat is zeker een ideale maand: september. Heb je toen ook (een gedeelte van) de Ratikon hohenweg gelopen? Deze loopt onderlangs de hoofdkam in oost-west richting. Veelal zuidhellingen: veel zon en dus nog aangenamer in de herfst. En als er dan sneeuw gaat vallen is het andere koek. De kans dat herfst sneeuw blijft liggen is groot en dat maakt het een totaal andere tak van sport. De sneeuw die afgelopen weekend in de Ratikon is gevallen ziet er al weer indrukwekkend uit. Ik vraag me dan ook af of het niet beter is voor de komende tocht om aan de zuidrand te gaan zoeken. Ondanks dat daar veel sneeuw ligt. Het blijft heerlijk puzzelen.

   • wij zijn via de st.antonier joch de grens over gegaan vanuit oostenrijk.(ligt tussen sulzfluh en madrisahorn) dit ligt in het zuidoosten van de ratikon.we zijn richting de madrisahorn gegaan en dan via het schlappintal richting de silvretta.het dal viel wel wat tegen maar toen we het silvretta gebergte naderden werd het weer indrukwekkend.dit gaat ook veelal over zuidhellingen maar hebben toch zeker 5 dagen sneeuw gehad.begin mei hebben we een weekje vakantie en willen richting de greinapas,in deze regio zijn we al eens geweest maar nog niet over de greinapas.ik ben benieuwd.

 3. Klinkt als een mooie route. Het is wel hoog terrein en daarom voor de lente niet ideaal. Verder naar het oosten ter hoogte van Guarda zijn ook hele mooie rondjes te maken. En de Greina pass plannen zijn diep de wildernis in. Daar ben ik nog niet geweest. Ik vraag me wel af je daar dan wil gaan wildkamperen. Want dat mag daar niet. Op deze link vind je de zg jagdbangebiete. Hierop staan de gebieden waar je wel en niet mag staan met je tent. http://map.bafu.admin.ch/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s