Offline: de nieuwe luxe?

Strand, Vlieland.

Offline: de nieuwe luxe?

Vorig weekend zat ik op Vlieland. Huisje in de duinen, het strand op vijf minuten lopen en met wifi. Dan is de vraag, neem ik de laptop mee? Een smartphone heb ik niet. De laptop kwam op de lijst maar is toch niet meegegaan. Vier dagen offline is toch een veel betere manier om te ontsnappen en in het nu te zijn. Op dag twee deed ik mijn mobieltje aan. En zeker, de wereld wilde iets van mij. Maar ik wilde even helemaal niets van de wereld. Ik had direct spijt dat ik hem had aangedaan. Ik hoefde gelukkig geen actie te ondernemen en de mobiel ging uit en bleef uit tot maandag op de terugweg.
Nou heb ik bij nieuwe technieken al snel een ambivalent gevoel. Zo heb ik geen gps en smartphone en tegelijkertijd gebruik ik het internet gretig. Maar het is niet wat ik het liefst doe: voor het scherm hangen. Paradoxaal genoeg schrijf ik dit blog, hangend voor dat scherm. Voor mij is er wel een verschil tussen in je eigen tijd een stukje schrijven en overal en altijd bereikbaar te zijn. Ik vraag me af of er meer mensen zijn die hun beschikbaarheid meer willen regisseren? En hoe doe je dat dan?

4 gedachtes over “Offline: de nieuwe luxe?

 1. voor mij hoeft het niet zo,maar aan de andere kant kun je ook niet zonder.
  als je iets wil weten verwijzen ze je door naar internet.
  vroeger had ik 3 kratjes vol met wegenkaarten,stadsplattegronden en nu heb je een klein kastje waar alles mee te vinden is. als ik met vakantie ga heb ik alleen een kaart bij en een hoogtemeter en voor de rest niks.even weg uit de moderne wereld.

 2. Internet, smartphone, email, je kan niet zonder. Maar als ik een week ‘offline’ ben, kan ik daar heel blij van worden. Afgelopen week zat ik rondom het meren gebied van Noord Italië en het weer was wisselvallig zal ik maar zeggen. Voor mij is het dan de kunst te genieten van wat er wel is: buiten zijn, natuur, stilte en ook de regen. Omdat het er bij hoort. Niet willen dat het regent betekent dat je het hier en nu ontkent. En dat probeer ik nu juist wel te doen.

 3. ik ben gisteren terug gekomen van een weekje vakantie.had op diverse webcams gekeken en gezien dat er nog veel sneeuw ligt.ik ben aangereden met de bedoeling om een huisje te huren,ik ben uitgekomen in campo en heb daar een prachtig hutje geboekt.door de weersomstandigheden hebben we niet veel en lang kunnen lopen,maar het was niet alle dagen slecht.
  we hebben de passo di gana negra wel kunnen lopen,dit is een pas door zwart gesteente heel apart met de sneeuw(vulkanisch).verder rustig een paar boeken gelezen.echt vakantie.

  • Waar jij zat is voor mij onbekend terrein. De Passo di Gana Negra is zuid gericht maar wel hoog. Valt me mee dat die begin mei te doen was. Het weer is inderdaad bijzonder instabiel geweest en nog steeds. Maar de temperaturen stijgen en de sneeuw smelt nu toch wel echt. Voor 5 juni staat er een tocht op het programma en ik verwacht tegen die tijd dat we ruim boven de 2000 meter kunnen komen zonder problemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s